© http://silviacoppulo.com!

Blog

Sílvia Cóppulo / Calaix de Sastre  / Per vèncer l’esclerosi múltiple, cal investigació

Per vèncer l’esclerosi múltiple, cal investigació

L’Esclerosi Múltiple és una malaltia degenerativa i crònica del sistema nerviós, d’origen inflamatori (autoimmune), que afecta el cervell i la medul·la espinal. Pot presentar múltiples símptomes, per això se la coneix com “la malaltia de les mil cares”. Fins ara no es coneix la seva causa ni la seva cura. També és la segona causa de discapacitat sobrevinguda entre els joves, cada vegada es diagnostiquen a més adolescents abans de complir la majoria d’edat, i en el 75% dels casos afecta dones.

2,5 milions de persones al món tenen EM; 700.000 a Europa i més de 55.000 a Espanya. Els casos diagnosticats s’han duplicat en les dues últimes dècades, tant és així que a Espanya cada 5 hores es diagnostica un nou cas d’EM (1.800 nous casos d’EM a l’any) i 120 persones de cada 100.000 habitants pateixen aquesta malaltia.

A Espanya el cost estimat anual de l’esclerosi múltiple és de mitjana de 46.000 euros per pacient. Segons un estudi de la Plataforma Europea d’EM (EMSP), els costos de l’EM ronden els 20.600 euros anuals en l’etapa més inicial o lleu, ascendint fins a 48.500 en una fase intermèdia, i aconseguint els 68.700 anuals en fase avançada o severa. Així mateix, el cost mitjà que suposa una recaiguda és de 2.050 euros.

L’esclerosi múltiple genera un dur impacte en l’economia de les famílies espanyoles, que anualment destinen 7.442 euros a la cura del pacient en fase moderada i 18.647 euros en fase severa. Els familiars s’encarreguen de cuidar els pacients d’EM en el 44% dels casos a causa sobretot de la manca de serveis socials i institucions competents. L’absència de tractaments efectius que contribueixin a frenar la malaltia comporta que tant els serveis públics com les famílies trobin grans dificultats per fer front a les necessitats les persones afectades. Amb l’1% del que costa actualment l’EM a Espanya, es podria invertir cada any més de 25 milions d’euros en investigació.

Actualment la inversió pública destinada a la investigació en esclerosi múltiple a Espanya és bastant menor a la inversió d’altres països europeus: els 450.000 euros públics que inverteix Espanya a l’any són tot just el 10% dels que destina Alemanya. Mitjançant aquest manifest els afectats, familiars i organitzacions de pacients sol·licitem als organismes competents suport urgent per impulsar projectes de recerca, en particular recerca traslacional, que puguin posar fi a l’esclerosi múltiple. Demanen que: la inversió en investigació per a l’esclerosi múltiple es multipliqui per 10 en els pressupostos de foment de la investigació científica.

En aquest marc la Fundació GAEM ha posat en marxa una campanya per recaptar signatures i servidora hi ha participat. Aquest és l’espot de la campanya:

Podeu sumar-vos a la causa signant aquí.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.